Kvalitní med – královský luxus na jazyku

Kvalitní med – královský luxus na jazyku

Med je jedním z nejcennějších výtvorů přírody. Jeho lahodnou chuť a blahodárné účinky na lidské zdraví lidé objevili již před tisíci lety. Od té doby se natrvalo zabydlel v našich kuchyních, přírodní medicíně i v lékařství. Kdysi vzácný luxus bohatých králů, dnes běžně dostupná potravina. Med a další včelí produkty jsou cennými složkami při výrobě kosmetiky, dekorativních ozdob a svíček nebo v oblasti zdravé výživy.

Co je to vlastně med a jak vzniká?

Med je výživná látka, která vzniká díky pečlivé práci pilných včel. Ty jej tvoří z nektaru či medovice, což je sladká šťáva, sbíraná z květů rostlin. Včely jsou ke sběru nektaru vybaveny dlouhým sosákem a následně jej ukládají do speciálního žaludku – medového váčku. Po návratu do úlu nektar předávají dalším včelám, které ho obohacují o enzymy. Dochází k rozkladu složitých cukrů v nektaru na jednodušší cukry, jako jsou glukóza a fruktóza.

Následně je nektar ukládán do buněk pláství, kde včely mávají křídly, aby urychlily odpařování vody. Když obsah vody klesne 18 %, nektar se změní na hustý med. Buňky jsou pak uzavřeny voskovými víčky, aby byl med chráněn před vlhkostí a znečištěním. Včely si tak mohou uchovat zásoby medu na zimu.

Není med jako med – druhy medu a čím se liší

Jednotlivé druhy medu se liší podle původu nektaru, ze kterého včely med vyrábí.

Květový med

Květový med je známý svou lehkou a sladkou chutí, která se může lišit v závislosti na druhu květin, ze kterých je nektar sbírán. Ranní čaj s květovým medem vás postaví na nohy. Obsahuje obohacující pylová zrna rostlin s povzbuzujícími účinky. Díky jemné nasládlé chuti je ideální do čaje, na pečivo nebo do pečení.

Akátový med

Akátový med je velmi oblíbený pro svou jemnou chuť a světle zlatou barvu. Pochází z nektaru z akátových květů. Tento med má vysoký obsah fruktózy, což způsobuje, že zůstává dlouho tekutý a nekrystalizuje tak rychle jako jiné druhy medu. Akátový med je ideální pro jemné doslazení nápojů a pokrmů. Skvěle hodí do večerního čaje před spaním. Může pomoci k celkovému zklidnění a při trávicích obtížích. 

Medovicový med

Medovicový med, také známý jako lesní med, je tmavý a má bohatou, výraznou chuť. Tento med se vyrábí z medovice, kterou včely sbírají z listů a větviček stromů. Medovice vzniká jako metabolický produkt. Lesní med obsahuje oproti ostatním druhům medu větší množství minerálních látek, flavonoidů a stopových prvků, které jsou důležité pro lidský organismus. Nejsou v něm téměř žádná pylová zrna, což může zmírnit případné projevy alergie u citlivějších osob.

Pastový med

Výroba pastovaného medu spočívá v jemném promíchávání medu v pravidelných intervalech během jeho krystalizace. Tím se zabrání vzniku velkých krystalů a med se udržuje v pastové konzistenci. Snadno se roztírá a pokud ho nezahřejete, zůstává v tomto stavu. 

Medy s ořechy, kořením nebo ovocnou příměsí

Fantazii se meze nekladou. O tom ví své i včelaři, kteří v posledních letech rádi experimentují s různými přísadami a příměsemi do medu. Vznikají tak medy ovocné, medy s ořechy nebo s kořením či bylinkami. Velké oblibě se těší med se skořicí, med se zázvorem nebo s rakytníkem.

Podívejte se na naši nabídku a vyberte si nějaký druhový med či med s příměsí