Konec sezóny 2024: Včelky jsou již připravené na zimu

S příchodem podzimu nám končí včelařská sezóna 2024. Pro včelaře je to období, kdy je třeba věnovat zvláštní pozornost přípravě včelstev na zimu, aby v dobré kondici přečkala nadcházející chladné měsíce.

Letošní sezóna utekla opravdu rychle. Upřímně, přijde mi tak každá sezóna, ale letošní rok byl opravdu napřed a vše začalo o 3 týdny dříve. Poté přišlo ochlazení, což nebylo úplně ideální, ale poté už se včelařská sezóna rozběhla naplno a my s ní. 🙂

Nicméně musíme poděkovat našim včeličkám, že přes všechna úskalí se jim podařilo nanosit dostatek pylu, nektaru a medovice, a my můžeme tyto poklady přírody nabízet.

Jak jsou tedy včelky na zimu připravované?

Jedním z klíčových úkolů je krmení včel. Během sezóny se včely snažily nasbírat dostatek zásob, ale tím, že jim med odebíráme, není to dost pro zimní přežití. Včelaři tak doplňují zásoby pomocí cukerného roztoku nebo medocukrového těsta. Ideální čas na dokrmení je srpen, aby měly včely dostatek času roztok zpracovat a nevytěžovaly se včely, které budou zajišťovat teplo v úle po celou zimu.

Důležitá je také kontrola varroázy. Tento parazit může způsobit značné problémy, pokud není včas redukován. Léčba proti varroáze by měla být prováděna pravidelně podle doporučení, aby byly včely co nejzdravější před zimou. Nejdůležitější období pro tlumení varroázy je léto, ať už zootechnikou vedení včelstev nebo i využitím přípravků proti tomuto parazitovi. Nicméně nyní, na podzim, už musí být včelstva připravena na zimu a počty roztoče ve včelstvu eliminovány na minimum. Ideálně na 0 🙂

Zároveň je dobré zkontrolovat stav úlů. Zajištění dostatečné izolace a zateplení zabrání ztrátám tepla a pomůže včelám lépe snášet chladné počasí. I drobné poškození úlu by mohlo během zimy způsobit problémy, proto se včasná oprava vyplatí.

Při konci sezóny je důležité také zhodnocení toho, co se povedlo a z čeho se naopak do příští sezóny poučit. I když už totiž včelaříme takovou dobu, tak stále se snažíme zlepšovat, abychom přistupovali ke včelám, přírodě tím nejlepším způsobem.

A co nyní?

My pomalu začínáme už s přípravou na sezónu 2025 a opět můžeme přemýšlet, co oproti letošnímu roku uděláme líp, v čem se poučíme nebo jaké novinky Vám budeme moci nabídnout.